Goedkoper je woning verbouwen langer mogelijkGoed nieuws voor iedereen die van plan is een nieuwe badkamer aan te schaffen of een dakkapel te laten plaatsen. Het verlaagde btw-tarief voor verbouwingen wordt met een half jaar verlengd. Tot 1 juli 2015 betaal je over arbeidskosten bij verbouwing, renovatie en onderhoud geen 21 procent, maar 6 procent btw. De regeling, die in maart 2013 ingevoerd werd, wordt nu voor de tweede keer verlengd.

Bouwsector blij
De verlenging zorgt voor vreugde bij bouwbedrijven, waar de gevolgen van de economische crisis nog altijd goed merkbaar zijn. Bouw- en installatiebedrijven denken dat de verlenging van de maatregel zal bijdragen aan verder herstel in de branche. Zo verwacht ondernemersorganisatie UNETO-VNI dat de verlenging veel woningbezitters over de streep zal trekken om energiebesparende maatregelen te nemen. Ook is de lage btw handig voor bijvoorbeeld ouderen die na een woningaanpassing langer zelfstandig kunnen wonen.

Wanneer geldt het voordelige tarief?
Het verlaagde btw-tarief geldt alleen voor arbeidskosten bij verbouwing of onderhoud. Voor klus- en bouwmateriaal betaal je wél het reguliere belastingtarief van 21 procent. Het verlaagde tarief is verder van toepassing op woningen die tenminste twee jaar oud zijn. Je nieuwbouwwoning laten verbouwen kan dan ook niet tegen het verlaagde tarief.

Wat valt er onder het tarief?
De Belastingdienst heeft een lijst opgesteld met werkzaamheden die onder het tijdelijk verlaagde tarief vallen. Naar verwachting zal deze lijst niet wijzigen.

Onder het verlaagde btw-tarief vallen onder andere het plaatsen, vernieuwen en onderhouden van:
badkamer, toilet, keuken
dakterras, veranda, dakkapel en serre
tuin
riolering
beglazing en kozijnen
vloeren, mits de vloer onderdeel uit gaat maken of uitmaakt van het huis
cv-installaties, boilers, geisers, zonnepanelen, alarminstallaties, bliksemafleiders en airco-installaties, mits de goederen onderdeel van het huis zijn of worden

Kan je huis een opknapbeurt gebruiken, dan heb je in ieder geval tot 1 juli 2015 de tijd om de verbouwing tegen het verlaagde tarief uit te voeren. Dit levert een aardige besparing op. Wie zijn woning renoveert, verbetert of uitbouwt zorgt ervoor dat de verkoopbaarheid van het huis op peil gehouden wordt. Een woning in goede staat doet het beter op de verkoopmarkt en wordt sneller verkocht. Van een verbouwing profiteer je dus niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Bron: Wegwijs.nl