Wie binnenkort aan de slag gaat met de belastingaangifte, kan zich alvast voorbereiden op een naheffing. Voor zo’n vijf miljoen Nederlanders valt de Belastingaanslag dit jaar tegen. Met name de midden- en hogere inkomens hebben in 2014 teveel teruggekregen of te weinig afgedragen, waardoor nu een naheffing volgt. Wegens verouderde systemen bij de Belastingdienst zijn belastingwijzigingen niet op tijd doorgevoerd, waardoor we nu op de blaren zitten. Wat speelt er en om wat voor bedrag gaat het? 

Eerst een zijstap: De aangifteperiode is dit jaar anders dan we gewend zijn. Voorheen kon je van 1 januari tot 1 april aangifte doen. Dit jaar kun je vanaf zondag 1 maart aan de slag: dan zijn het aangifteformulier en bijbehorend online programma beschikbaar. Vervolgens dien je de aangifte vóór vrijdag 1 mei ingediend te hebben. 

Wat is er aan de hand?
In het herfstakkoord van 2013 besloot de regering per 1 januari 2014 enkele belastingregels te wijzigen. Het gaat om de algemene heffingskorting en de arbeidskorting, die sinds 1 januari 2014 beiden inkomensafhankelijk zijn.

Deze afspraken zijn gemaakt in het kader van nivellering: gericht op het gelijker maken van de samenleving. In de praktijk betekent dit dat de hogere inkomens meer belasting betalen, en de lagere inkomens minder.

Waarom volgt er nu een naheffing?
De gewijzigde belastingregels zijn afkomstig uit het herfstakkoord van 2013. Hoewel de regels al per 1 januari 2014 in zijn gegaan, is het voor de Belastingdienst niet mogelijk gebleken om de regels ook al zo snel te verwerken. Dit heeft tot gevolg dat je afgelopen jaar vermoedelijk:

  • te weinig belasting hebt betaalt (er is te weinig belasting ingehouden op je loonstrook)
  • of je hebt juist teveel teruggekregen via de voorlopige teruggaaf (je hebt teveel korting ontvangen)

Per saldo komt het erop neer dat  de Belastingdienst nog wat van je tegoed heeft, en dus volgt er een naheffing.

Om wat voor bedrag gaat het?
Omdat de kortingen inkomensafhankelijk zijn geworden, is de naheffing ook inkomensafhankelijk. Staatssecretaris Wiebes (Financieën, VVD) heeft aangegeven dat de gewijzigde belastingregels voor de laagste inkomens (tot € 20.000 per jaar) geen gevolgen hebben. Vervolgens loopt de naheffing voor de lagere, midden- en hogere inkomens op van een paar tientjes tot ‘in een enkel geval’ ongeveer 700 euro. Gemiddeld zal het om zo’n 150 euro gaan.

Controleer online hoe het voor jou zit
De naheffing zal bij sommigen al verwerkt zijn in de voorlopige aanslag die je eind 2014 of begin 2015 ontvangen hebt. Het is ook mogelijk dat de naheffing pas verwerkt is in de defenitieve aanslag die je deze zomer ontvangt. Doe je online aangifte, dan zie je overigens direct of er sprake is van een naheffing, en hoe hoog deze is.

Hoewel je dit jaar tot eind april aangifte kunt doen, is het verstandig dit al voor 1 april te doen: de kans is dan groot dat je op tijd je definitieve aanslag ontvangt, en geen heffingsrente betaalt.

BRON: Wegwijs