Dijsselbloem: Mogelijk hulp voor hypotheken onder water
Er komt mogelijk wat lucht voor mensen die een hypotheek ‘onder water’ hebben, wat het geval is als de schuld hoger is dan de waarde van het huis.>

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil met banken gaan praten over de mogelijkheid dat mensen die in de problemen zitten hun hypotheekschuld boetevrij kunnen herfinancieren. Daarna zullen ze dan een lagere rente betalen.

Dijsselbloem zegt dat de Tweede Kamer toe in antwoord op een voorstel van de ChristenUnie. In Nederland hebben ongeveer 1 miljoen huishoudens een hypotheek onder water. Lang niet voor iedereen is dat een probleem. Dat is het vaak wel als het huis verkocht moet worden en er een restschuld overblijft.

Geen beloftes
De minister is bereid met de banken te praten over die probleemgevallen. Hij zal niet pleiten voor het boetevrij herfinancieren voor álle mensen met een hypotheek onder water. Dat zou een probleem creëren voor de financiële sector, zei hij in de Kamer.

Beloftes kon hij ook niet doen: een hypotheek is een contract tussen bank en consument waar de overheid niets aan kan veranderen als het eenmaal gesloten is.

Bron: RTL Z