De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal sterker gegroeid dan gedacht. Bij de eerste raming van een maand geleden werd uitgegaan van een groei van een half procent. Nu er meer cijfers en gegevens binnenkomen, blijkt de economische groei uit te komen op 0,7. procent.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lagen de consumptie door huishoudens en de investeringen in de bouw iets hoger. Het algemene beeld van de economie blijft hetzelfde en de groei is vooral te danken aan de export.

Vertrouwen

Minister Kamp van Economische Zaken is blij met de hogere groei. Volgens hem laten de cijfers zien dat het economisch herstel doorzet, vooral nu ook de binnenlandse bestedingen aantrekken. “Het geeft vertrouwen over het economische herstel op langere termijm”, aldus Kamp.

Ook het aantal banen blijkt minder gekrompen. Er waren geen 8000 banen minder ten opzichte van het eerste kwartaal, maar slechts 1000 banen. Vergeleken met vorig jaar zijn er 70.000 banen minder.

Bijstelling

De tweede raming zorgt doorgaans altijd voor een bijstelling naar boven of beneden. Na de eerste snelle raming zijn er cijfers bijgekomen over onder meer de zakelijke dienstverlening, de bouw en de horeca.
De Nederlandse economische groei is opvallend en een stuk beter dan in andere eurolanden. In Duitsland en Italië was er sprake van krimp, in België minieme groei, en in Frankrijk stagneerde de economie.