ABN verlaagt per 30 september de spaarrente. De bank, die in handen is van de overheid, wist haar grote concurrenten tot voor kort maar net voor te blijven. Nu duikt ABN met de verlaging naar 1 procent zelfs onder de spaarrente van Rabobank en ING. Uit eigen onderzoek blijkt dat aflossen op de hypotheek, beleggen en spaargeld vastzetten voor een hogere rente de populairste alternatieven voor sparen zijn. Ook voor de komende tijd is het aanlokkelijk een andere bestemming voor je spaargeld te zoeken. Zeker nu een nieuw dieptepunt is bereikt.
We onderzochten of jij als lezer een andere bestemming voor je spaargeld zoekt, nu de spaarrekening zo weinig oplevert. Van de 965 deelnemers aan het onderzoek geeft 33 procent aan, ondanks de lage spaarrente, geen actie te ondernemen. Stipt op nummer één staat het alternatief extra aflossen op de hypotheek. Van degenen die overstappen, kiest een deel ervoor om het spaargeld vast te zetten.
Resultaten onderzoek: De spaarrente is al tijden ongekend laag. Wat heb jij gedaan?
Renteverschil van 0,75
Van de drie grootste banken is ABN met 1 procent spaarrente het zuinigst. Niet dat je bij Rabobank en ING slapend rijk wordt; daar krijg je respecievelijk 1,10 en 1,15 procent spaarrente. Het best ben je op dit moment af bij Knab, deze relatieve nieuwkomer biedt 1,75 procent rente. Heb je meer dan € 50.000, dan ben je bij Knab verplicht een spaarrekening te nemen met € 5 aan maandelijkse kosten.
De volgende Nederlandse verstrekker is Nationale Nederlanden met 1,65 procent. In vergelijking met ABN loopt het renteverschil op tot 0,75. De moeite van het overstappen waard.
Spaargeld vastzetten op een depositorekening?
Je spaargeld vastzetten op een depositorekening levert langzamerhand iets meer op. Toch is het maar de vraag of dit verstandig is. Leaseplan Bank geeft bijvoorbeeld slechts 1,95 procent rente als je jouw spaargeld voor een jaar afstaat. Bij tussentijds opnemen betaal je daarbij boeterente. Zelf bij drie jaar vastzetten is de beloning (2,20 procent) vrij mager.
Geld voor langere tijd vastzetten is verstandig als verwacht wordt dat de rente daalt in de toekomst. Voor de korte termijn is een verdere daling van de spaarrente zeker niet uit te sluiten. Toch staan we, door het beleid van overheden en toezichthouders als de Centrale Europese Bank, al op een historisch dieptepunt. Op dit moment je spaargeld voor meerdere jaren afstaan, is een twijfelachtige keuze.
Extra aflossen
Een groot deel van de respondenten geeft aan extra af te lossen op de hypotheek. Door extra af te lossen daalt je hypotheekschuld en betaal je minder aan rente, maar extra aflossen is niet per definitie de beste keus. Omdat je spaargeld dan vastzit in je huis, is het onbereikbaar voor andere bestedingsdoelen.
Meer geld naar aandelen
Investeren in aandelen brengt altijd risico met zich mee. De Nederlandse aandelenbeurs (AEX) is sinds augustus met meer dan vijf procent gestegen. Economen zijn grofweg verdeeld in twee kampen. Positievelingen wijzen erop dat de wereldeconomie groeit en dat het een goed moment is om juist nu te investeren in bedrijven, omdat de kansen voor de komende tijd nog niet in de prijs van aandelen inbegrepen zit.
Meer somber ingestelde economen wijzen erop dat het weliswaar beter gaat maar dat dit met name komt door ingrijpen van overheden en toezichthouders. Die steken met goedkope leningen miljarden in het bedrijfsleven, om zo de motor op gang te krijgen. Prima, maar wat als diezelfde bedrijven het weer op eigen kracht moeten doen?
Los van de verschillende visies blijft het een feit dat sparen weinig oplevert. Net als jij kijken dan ook grotere partijen als pensioenfondsen en andere grote investeerders eerder naar alternatieven. Alleen hierdoor al gaat er meer geld naar de aandelenmarkten. Goed voor de koers van aandelen.
Als jij bij de 33 procent hoort die genoegen neemt met een spaarrente van rond de 1 procent, is het wellicht toch handig om de alternatieven te onderzoeken. Spaargeld vastzetten, beleggen of het aflossen van je hypotheek zijn voor de hand liggende opties. Wil je weten wat extra aflossen op de hypotheek in jouw specifieke situatie op kan leveren? Laat dit weten via het onderstaande formulier.
Bron: Wegwijs.nl