VEH: ‘Zzp’ers belanden snel onder op stapel bij hypotheekadviseur’

Geldverstrekkers hebben steeds minder tijd nodig om een hypotheek rond te maken. Gemiddeld is de doorlooptijd teruggelopen van 36 tot 27 dagen. Dat blijkt uit gegevens die BNR opvroeg bij het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Dat zelfstandigen en ouderen wel lang wachten, ligt volgens Vereniging Eigen Huis vooral aan de hypotheekadviseur.

VEH: ‘Zzp’ers belanden snel onder op stapel bij hypotheekadviseur’

BNR vroeg VEH-voorlichter Hans André de la Porte om de cijfers van HDN te duiden. De hogere doorloopsnelheid komt volgens hem door het toegenomen aantal rechttoe-rechtaan-hypotheken. “Als je in loondienst bent, is de bank daar wel blij mee. Je hypotheek kan er snel doorheen en dan kom je bijna in de buurt van ‘een hypotheek binnen een week.’ Maar als het iets ingewikkelder wordt, dan kan het veel langer duren”, zegt André de la Porte in gesprek met BNR.

Geen zin

Volgens de woordvoerder is vooral de situatie voor ouderen vervelend. “Ze hebben vaak een heel specifieke vraag om een deel van hun overwaarde te verzilveren om bijvoorbeeld hun huis aan te passen. Een heleboel hypotheekadviseurs slaken dan een diepe zucht want die hebben daar eigenlijk niet zo veel zin in, dat soort gecompliceerde aanvragen.”

Ook zzp’ers en andere zelfstandigen lopen volgens VEH te hoop tegen de adviseur. “Er ligt een grote stapel dossiers op het bureau van de hypotheekadviseur. Voor zelfstandigen is vaak extra informatie nodig. Dan komt er een mailtje: ‘Kunt u nog iets toesturen?’ Jaarstukken, prognoses voor volgend jaar, uittreksels van de KvK. Hoewel je soms al dezelfde dag reageert: jouw dossier ligt dan toch weer onderop de stapel. Dat zorgt ervoor dat voor zzp’ers zo’n aanvraag veel langer duurt.”

Jaarrekening lezen

Volgens André de la Porte zijn er ook zaken verbeterd in de branche. “Zodra je zei dat je ondernemer was, ging het luik dicht. Dat gaat nu beter. Bij de banken en hypotheekadviseurs zijn nu mensen aanwezig die een jaarrekening kunnen lezen, maar dat was echt een probleem.”

 

Bron: am:signalen