4 banken hebben al een verhoging aangekondigd of doorgevoerd

De alsmaar aanhoudende verlagingen van de hypotheekrente zijn ten einde gekomen. De eerste hypotheekbanken hebben inmiddels de hypotheekrente verhoogd of aangekondigd deze binnen enkele dagen te verhogen. Of dit een tijdelijke ontwikkeling is of een definitieve trendbreuk na een periode van meer dan 1,5 jaar van verlagingen, is nog niet bekend.

Afgelopen vrijdag 8 mei was hypotheekbank Hypotrust de eerste die voor haar Comfort hypotheken enkele hypotheekrentes verhoogde. Maandag 11 mei volgde Rabobank met een verhoging van 0.10% voor hypotheekrentes van 5 t/m 8 jaar vast en 10 t/m 30 jaar vast. En vandaag is het Rabobank dochter Obvion die de hypotheekrente voor 10 t/m 15 jaar vast met 0,2% verhoogt. Komende vrijdag volgt ook ING met verhogingen tot 0,2% vanaf 5 jaar vast.

Gestegen Kapitaalmarktrente

De oorzaak van de gestegen hypotheekrentes ligt in een stijgende kapitaalmarktrente. De rente voor 10-jarige staatsleningen, die voor de hypotheekrentes van groot belang is, is het afgelopen halfjaar hard gedaald. Om 16 april werd het dieptepunt van 0.23% bereikt. Daardoor zijn ook de hypotheekrentes de afgelopen maanden flink gedaald.

Maar sinds die 16e april is de kapitaalmarktrente begonnen aan een gestage stijging. Gisteren kwam de rente op 0.86% uit. Absoluut gezien nog steeds erg laag, maar ten opzichte van het dieptepunt van 16 april ligt deze rente inmiddels wel meer dan 3,5 keer zo hoog. Onder invloed van deze gestegen staatsrente lijkt nu ook de hypotheekrente te gaan stijgen.

De exacte reden waarom de staatsrente stijgt is onbekend. Mogelijk spelen de toestanden in Griekenland een rol. Er wordt ook weleens gesuggereerd dat beleggers langzaam hun vertrouwen verliezen en daarom hogere rentevergoedingen verwachten. Of de stijging slechts tijdelijk is of gaat doorzetten, valt dan ook niet te voorspellen.

Nu al 4 banken een verhoging van de hypotheekrente hebben doorgevoerd, zullen naar verwachting ook de andere hypotheekbanken snel volgen. Ook in de rest van Europa zijn de rentes flink gestegen. Daardoor hebben bijvoorbeeld ook enkele hypotheekbanken in Belgie de hypotheekrente al verhoogd.