Goed nieuws voor wie samen een huis gaat kopen. De maximale hypotheek voor tweeverdieners gaat tot wel € 35.000 omhoog in 2016. Dat blijkt uit een complexe doorrekening van het Nibud. De verhoging ontstaat onder meer door de opPrinsjesdag gecommuniceerde wijzigingen in het belastingstelsel. Helaas is er ook minder goed nieuws. Eénverdieners kunnen juist minder lenen, waardoor duizenden Funda-woningen aan hun neus voorbijgaan. 

Hypotheek berekenen

Een hypotheek berekenen gaat op basis van jouw inkomen en dat van je partner. Met beide inkomens wordt een zogeheten toetsinkomen bepaald. Met dat toetsinkomen wordt gekeken of jij en je partner de woonlasten kunnen betalen. Ofwel: is jouw maximale hypotheek ook verantwoord?

Maximale hypotheek verantwoord?

Stel: er doet zich een kleine verandering voor in je gezinssituatie. Er komt een baby en jij of je partner willen een dag minder werken. Of één van jullie stapt over naar een andere werkgever. Dan wil je niet direct in de financiële problemen komen. Jouw hypotheek moet altijd betaalbaar blijven. De rekenmethodes van het Nibud zorgen daarvoor.

Gevolgen hogere hypotheek in beeld

Dat je meer kunt lenen voor een huis in 2016, geldt niet voor alle stellen. Door de complexe rekenmethode, komt het er op neer dat je er vanaf een gezinsinkomen van € 60.000 tot € 90.000 op vooruit gaat. Maar het hangt af van de combinatie. Verdienen jij en je partner beiden € 30.000 per jaar, dan gaan jullie er juist 3% op achteruit.

Lagere hypotheek voor éénverdiener

Minder goed nieuws is er voor alleenstaanden. De maximale hypotheek voor die groep wordt juist lager. Tot wel 8%. Kan je als starter met een jaarinkomen van € 30.000 in 2015 nog € 137.800 lenen. In 2016 daalt dat naar € 127.300.

Minder keus op Funda

En dat geeft je veel minder keus op Funda. Met je inkomen in 2015 heb je op Funda de keuze uit zo’n 27.400 koopwoningen of appartementen. In 2016 daalt dit aantal naar 18.000. Een verschil van 9.500.

Wil je weten of je er verstandig aan doet om in 2015 de maximale hypotheek nog rond te krijgen of juist in 2016 een huis moet kopen, neem dan contact op met Mark of Gerard. Hij kan de gevolgen voor je doorrekenen. 

BRON: Wegwijs.nl