De vraag naar startersleningen voor het kopen van een woning is flink gegroeid.

Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) heeft in het tweede kwartaal twaalfhonderd aanvragen ontvangen, meldt de stichting achter de startersleningen maandag. Dat zijn er 18 procent meer dan in het voorgaande kwartaal.

Mensen die voor het eerst een woning kopen, kunnen met deze extra lening een duurder huis aanschaffen dan zij met een gewone hypotheek zouden mogen. De eerste jaren hoeven ze geen rente en aflossing te betalen.

Daling

Het aantal nieuw verstrekte startersleningen is in bijna twee jaar gedaald van zo’n tweeduizend leningen per kwartaal naar ongeveer 1.060 leningen in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat komt neer op een daling van ruim 45 procent sinds het vierde kwartaal van 2014.

Dat het aantal aangevraagde en toegekende startersleningen lager ligt dan vorig jaar is volgens SVn “een direct gevolg van het wegvallen van de stimuleringsbijdrage van het Rijk”. Het Rijk en gemeenten hebben eerder samen geld ter beschikking gesteld om startersleningen mogelijk te maken.

Uitgeput

“Startersfondsen van gemeenten zijn hierdoor sneller uitgeput en een aantal gemeenten is gestopt met het verstrekken van de starterslening.” Tegelijkertijd heeft een aantal gemeenten besloten om de starterslening juist wel weer aan te bieden.

SVn constateert daarnaast een daling in het aandeel hoge startersleningen dat wordt verstrekt. In 2012 was nog 60 procent van de toegekende startersleningen een lening van meer dan 30.000 euro.

In de eerste helft van dit jaar gold dit nog maar voor een kwart van de verstrekte startersleningen. Dit komt doordat een aantal gemeenten de maximale bijdrage heeft verlaagd.

BRON: Nu.nl