koophuisNog geen koophuis? dan ben je populair – ‘Helden van de economie’ worden ze genoemd, de mensen die voor het eerst in hun leven een huis kopen. Ze kopen badkamers, keukens en serres. Ze leggen vloeren en bouwen schuren. Hun kinderen vullen de scholen, hun wensen glimmen in showrooms. Als zij de tijd niet rijp achten om te kopen, dan heeft heel Nederland een probleem. Starters zijn helden met macht. Deze week publiceerde het Kadaster een onderzoek dat afbreuk doet aan die heldenstatus. Starters zijn niet het wondermiddel voor de woningmarkt waar ze jaren voor gehouden zijn. Wat is de waarde van een starter?

Doorstroming tot stilstand
De woningmarktcrisis waar Nederland nu langzaam uit opkrabbelt, is niet ontstaan omdat we meer huizen hebben dan mensen om erin te wonen. Als reden van de crisis wordt vaak gezegd dat de doorstroming tot stilstand kwam.

Wat wordt daarmee bedoeld? Als een huis hier verkocht wordt, dan wordt de verkoper de potentiële koper van een ander huis. Maar als er geen nieuwe woningkopers bij komen, dan houdt de doorstroming op. Om de doorstroming weer op gang te brengen, probeert de overheid starters te overtuigen om een woning te kopen met gunstige startersleningen, of koopsubsidies.

BRON: Wegwijs.nl