Gemiddelde rente ruim 1% lager…

Afgelopen week verlaagden weer enkele geldverstrekkers hun hypotheekrentes. De gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente ging dit jaar al met ruim 0,3% naar beneden en 20-jaarsrente zelfs met bijna 0,55%. De daling van de hypotheekrentes is nu al langere tijd aan de gang. In vergelijking met een jaar geleden liggen de gemiddelde rentes zelfs ongeveer 1,3% lager.

…maar nog steeds 1% te hoog

Maar Vereniging Eigen Huis stelt dat de banken op dit moment extra winstmarges maken van ongeveer 1% bovenop de normale winstmarge. De hypotheekrentes zouden volgens Eigen Huis dus nog 1% lager kunnen liggen, net als in de omliggende landen. Dat zou je ongeveer € 200 bruto per maand schelen bij een hypotheek van € 250.000.

Maxima aan overwinsten

Oorzaak van de extra winstmarges is dat de grote banken nog steeds een heel groot marktaandeel hebben van ongeveer 70%. Banken willen niet een al te scherpe rente bieden omdat ze die ook door moeten rekenen aan hun bestaande klanten die een nieuwe rentevaste periode krijgen. Nieuwkomers op de markt hebben nog een te beperkte invloed op de rentestand. Eigen Huis pleit er daarom voor dat de overheid maxima gaan stellen voor de winstmarges, net als bij energie.

 

BRON: De Hypotheekshop