De hypotheekrenteaftrek moet in zijn geheel verdwijnen, en huiseigenaren moeten profiteren van lagere belastingtarieven. Daarvoor pleit de Vereniging Eigen Huis.

De belangenbehartiger van woningeigenaren wil dat de huizenmarkt een belangrijke rol krijgt in het nieuwe belastingplan van staatssecretaris Wiebes (Financiën). “Het idee van het nieuwe stelsel is dat er een einde komt aan het rondpompen van geld”, verwijst VEH-directeur Rob Mulder in een interview met Nu.nl naar het kabinetsvoornemen om op termijn het toeslagencircus in te perken. “Dan is het ook logisch om de woningmarkt mee te nemen.”

Toegenomen

Mulder bestrijdt dat de woningmarkt al genoeg hervormd is en nu even met rust gelaten moet worden. “De problemen zijn eerder toegenomen dan afgenomen. In de huursector zijn de wachttijden nog altijd lang en mensen hebben nog steeds moeite met het kopen van een huis. Veel mensen kunnen geen kant op omdat hun hypotheek onder water staat.”

De VEH waarschuwt voor ‘visieloos morrelen aan de belastingen’. “Dat leidt tot ongelukken. De problemen zijn te groot om de andere kant op te kijken. We moeten niet wachten tot de volgende crisis.”