Tijdens de recente verkiezingen wezen diverse politici op de herstellende huizenmarkt. De coalitiepartijen probeerden de indruk te wekken dat zij daar verantwoordelijk voor zijn. Of dat écht zo is, lijkt discutabel. Maar de huizenmarkt doet het goed. De meest recente cijfers tonen wederom groei. Zowel het aantal huizenverkopen als de gemiddelde prijs zijn in de afgelopen maand gestegen. Nu de lente officieel is begonnen, zullen kopers nog enthousiaster worden.

In de afgelopen maand werden 11.697 huizen verkocht. Dat zijn er 1.667 meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De toename in het aantal verkopen zien we ook terug in de prijs, die 2,4 procent hoger ligt. Kocht je in februari een woning, dan betaalde je daarvoor gemiddeld € 216.678.

Stijging huizenprijzen stabiel
De huizenprijs zit in de lift. Het vergelijken van de prijzen is het meest zuiver op jaarbasis: ofwel vorig jaar februari vergelijken met februari 2015. Wat we zien is dat de huizenprijzen al een jaar lang stijgen.

Overigens is het peil van voor de crisis nog niet bereikt. In februari 2007 werden 14.487 huizen verkocht en kopers gaven destijds gemiddeld € 23.416 meer uit dan nu bij de aankoop van hun huis.

Huizenkopers actief in de lente
In de lente ligt het aantal huizenverkopen doorgaans hoger dan aan het begin van een jaar. Er is geen reden om aan te nemen dat het voorjaarseffect dit jaar uitblijft, zeker omdat er voorlopig geen impactvolle kabinetsmaatregelen worden verwacht die kopers zouden kunnen afschrikken. Bovendien blijft de hypotheekrente laag: een koophuis is dus nog altijd zeer goekoop.

Groot aanbod koophuizen drukt de prijs
Het aantal verkopen stijgt in verhouding harder dan de prijs. Dat lijkt vreemd. Bij een aantrekkende vraag, stijgt normaal de prijs. Dat de huizenprijzen niet harder stijgen heeft echter te maken met het grote aanbod. Een groot deel van de woningen staat al langere tijd te koop.

Op dit moment staan er op Funda 237.612 huizen te koop. Fors minder dan de 270.810 huizen op het toppunt in 2013. Maar nog steeds veel. In 2007 lag het aantal koophuizenop 125.000.  Wanneer het aanbod afneemt omdat de verkopen verder stijgen, krijgt de verkoper meer macht bij de onderhandeling. Dan zal ook de prijsstijging versnellen.

De huizenmarkt gedraagt zich zoals verwacht: positief. De trein rijdt. Want verkopers van hun koophuis, kunnen zelf ook weer een nieuwe woning kopen. Een voorwaartse beweging. En dat is goed nieuws na vele jaren crisis.

BRON: Wegwijs.nl